jpg Alergia pokarmowa jest to nadmierna reakcja układu odpornościowego organizmu, za pośrednictwem przeciwciał IgE (immunoglobulin klasy E), w następstwie spożycia uczulającego pokarmu lub substancji w nim zawartej. W wyniku działania uczulającego pokarmu na przeciwciała, uwolniona zostaje histamina, powodująca większość z symptomów przypisanych alergiom, takich jak:

• Pokrzywka, wysypka zmiany skórne
• Obrzęk błony śluzowej
• Nudności i wymioty
• Anafilaksja w ciężkich lecz rzadszych przypadkach
• Wszystkie wymienione powyżej objawy występują natychmiast po spożyciu jedzenia.

jpg Nietolerancje pokarmowe nie są zjawiskami rekcji natychmiastowych przeciwciał IgE.
Nietolerancja jest reakcją zapoczątkowaną przez jeden lub więcej składników pokarmowych, które nie mogą być całkowicie strawione, wchłonięte. Objawy mogą pojawić się nawet kilka dni po spożyciu pokarmu, a poziom intensywności reakcji jest powiązany z ilością spożytego pokarmu i stopniem nietolerancji pokarmowej na dany składnik.